İsmet İnönü’nün Cumhurbaşkanı Seçilmesi
Türk Ulusal Bağımsızlık Savaşı içindeki önemli isimlerden biri olan İsmet İnönü, 1884 yılında Malatya’lı bir ailenin çocuÄŸu olarak İzmir’de dünyaya gelmiÅŸtir. 1906’da Harp Akademisi’ni bitirmiÅŸ, İttihat ve Terakki Cemiyetine üye olarak siyasetle tanışmıştır. O da Balkan ve I. Dünya savaÅŸlarında önemli görevler almıştır.KurtuluÅŸ savaşında cephede, savaÅŸ sonrası da yapılan barış görüÅŸmelerinde büyük bir baÅŸarı göstermiÅŸtir. Özellikle Lozan Konferansı sırasında sert ve kararlı davranışlarıyla dikkat çekmiÅŸ ve bu konferansın birinci döneminde kendisine anlaÅŸmayı imzalaması için baskı yapan İngiltere DışiÅŸleri Bakanı Lord Curzon’a; “Memleketimi tutsaklığa mahkum eden bir belgeye imza koymam…” diyerek kararlılığını göstermiÅŸtir. Cumhuriyet’in ilanının ertesi günü Atatürk tarafından baÅŸbakanlık görevine getirilmiÅŸtir. 20 Kasım 1924’te bu görevinden istifa etmiÅŸtir, ancak 5 Mart 1925’te tekrar baÅŸbakanlık görevine getirilen İnönü, 25 Ekim 1937’ye kadar bu görevini kesintisiz yerine getirmiÅŸtir.İnönü, Yeni Türkiye Devleti’nin oluÅŸumunun her evresinde yer almış, Atatürk’ü her zaman destekleyerek Cumhuriyet’e ve Atatürk İlkelerine baÄŸlı kalmıştır. Ancak 1937 yılında Atatürk’le aralarında beliren bazı küçük görüÅŸ ayrılıklarından dolayı baÅŸbakanlık görevinden istifa etmiÅŸtir.
Atatürk’ün ölümünden sonra, CumhurbaÅŸkanlığı makamına TBMM BaÅŸkanı Abdülhalik Renda vekalet etmiÅŸtir. Renda, 11 Kasım 1938’te TBMM’ni toplantıya
çağırmıştır. CumhurbaÅŸkanlığı seçimi konusu önce CHP meclis grubu toplantısında görüÅŸülerek, İsmet İnönü CumhurbaÅŸkanlığına aday gösterilmiÅŸ,meclis grubunda yapılan oylamada 322 oy almıştır. İnönü, TBMM’de CumhurbaÅŸkanlığı için yapılan seçimde, oylamaya katılan 348 milletvekilinin oybirliÄŸi ile CumhurbaÅŸkanlığına seçilmiÅŸ ve bu görevini 1950 yılının Mayısı’na kadar sürdürmüÅŸtür.
